Villa Barmerhoek heeft jaren model gestaan als bijzonder monument dat als gevolg van de bevings-ellende in de stutten stond. Bij het NOS journaal, kranten en tijdschriften, telkens werden foto’s van de -woning in de stutten- als illustratie toegevoegd. De villa is ooit al renteniersbehuizing door een gepensioneerde burgermeester gebouwd op het Groninger platteland.
De constructieve versterking en restauratie aan de buitenzijde hebben enkele jaren geleden plaatsgevonden. Nu is het interieur aan de beurt. Dit gebeurt in een soort bouwteam, samenwerking met Holstein Restauratie Architectuur en B+E (Bouwen+Energie). Het pand uit 1916 is heel rijk versierd, met glas in lood, geëtst glas, terrazzo vloeren, lambriseringen van tegelwerk, schilderwerk-reproducties van hout en natuursteen. De binnenmuren zijn met “behang op jute” bespannen. Plafonds zijn met textiel bespannen en vervolgens beschilderd in een bloemenpatroon. Spanplafonds bestonden in 1916 dus ook al. Achter de grote gietijzeren radiatoren zitten asbestpanelen die zijn beschilderd met natuursteenreproducties, die niet van echt te onderscheiden zijn. Omdat deze het stempel: “monumentaal” hebben gekregen, moeten ze gewoon blijven zitten. Het koetshuis (= een chique naam voor garage) heeft vloerverwarming. Het betreft 1 ingebouwde radiator die ervoor zorgde dat de motor van het “automobiel” die erboven stond, kon worden opgewarmd, zodat het starten in de winter eenvoudiger ging.
Om het pand te verduurzamen brengen we isolatie aan, zodanig dat de karakteristieke uitstraling van het interieur nagenoeg ongewijzigd blijft. Tegen de binnenzijde van de buitengevels wordt een isolerende mortel van foamglas en kalk gespoten, in een dikte van 3 cm. Dit isoleert niet veel, maar net genoeg om de koude straling van de buitenmuur te beperken. Hiervoor is de wandbespanning met behang door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd en afgevoerd voor een conserveringsproces. Hierin worden achtereenvolgens de volgende stappen gezet: bestrijding bacteriën en schimmels - losweken behanglagen - 1e behang laag uit 1916 losweken van oude kranten en jute bespanning, 1e behang laag drogen – matrijs maken voor bijdrukken behang als origineel - behang bijdrukken - behang aanbrengen op een spinflies-folie en het geheel terug behangen op een nieuwe jutebespanning.
Op plaatsen waar meer ruimte beschikbaar is, isoleren we met vlaswol in diktes van 90 en 120 mm. Op de houten BG vloeren brengen we 2 cm. drukvaste isolatie aan, waarover een fermacell vloer met vloerverwarming komt.
Tijdens het sloopwerk, dat zodanig gebeurd, dat we de uitkomende materialen kunnen hergebruiken, kwamen we nog een leuke “groet” van onze collega’s uit 1916 tegen. Op een plankje staat geschreven:
“Deze villa is gebouwd in één van de critieke jaren van de Europesche oorlog en wel in 1916. De timmerlieden verdienden 25 cent per uur doch dit was veel te min, want levensmiddelen worden bij de dag duurder. O God, waar moet dat heen.”
Dit plankje is overgedragen aan de opzichter van de opdrachtgever: “Stichting Het Groninger Landschap”. Deze heeft aangegeven dit plankje ergens in de verbouwde woning te laten terugkeren, en vroeg direct aan onze timmermannen of ze ook niet zo’n boodschap konden opschrijven voor de toekomstige collega’s die over 100 jaar in de woning aan het restaureren zijn. Een verhaaltje over de huidige oorlogen op een plankje schrijven is nog tot daaraantoe, maar je salaris erbij schrijven ????
Te privacy gevoelig… Niet verstandig in 2023……
Villa Barmerhoek is op 13 september 2024 opgeleverd. Als openingshandeling is een kistje met objecten die gevonden zijn tijdens de werkzaamheden samen met nieuwe spullen gevuld en als tijdscapsule verborgen in het pand.